KUD nagrađen u Negotinu

dodjela nagrade Negotin maj 2016

Mlađa pjevačka grupa KUD –a „Mijat Mašković“ na prestižnom takmičenju mladih grupa –  VEF koje se tradicionalno krajem maja održava u Negotinu dobila je „Specijalnu nagradu za očuvanje vokalne obredne tradicije.“

 

Djevojčice iz Kolašina su bile najmlađe učesnice tog takmičenja, čime je dokazano da je Kolašin s pravom prepoznat kao centar za istraživanje i revitalizaciju zaboravljenih oblika tradicionalne igre i pjesme.

Rukovodilac KUD –a „Mijat Mašković“,  Davor Sedlarević je kazao da je konkurencija bila izuzetno jaka o čemu svjedoči podatak da je učestvovalo nekoliko etnomuzikoloških smjerova poput grupe Katedre za etnomuzikologiju Univerziteta iz Banja Luke, odsjeka za etnomuzikologiju srednje muzičke škole iz Kraljeva, odsjeka za srpsko tradicionalno pjevanje iz Kraljeva, odsjeka za srpsko tradicionalno pjevanje iz Smedereva, te renomiranih grupa, popuz „Prela“ iz Beograda, „Vijenca“ iz Brčkog, „Marinika“ iz Negotina i ostalih zaista sjajnih dječijih ansambala iz Makedonije i Srbije.

Sedlarević ističe da veliki uspjeh za KUD predstavlja i sam poziv za učešće na ovom takmičenju, a nagrada je došla kao rezultat originalnog i stručnog pristupa crnogorskom muzičkom nasleđu.

Kolašinska pjevačka grupa se predstavila isključivo domaćom tradicijom, pa su izvedene malo poznate pjesme iz svadbenog obreda u nevjestinoj kući kad se „nevjesti đevojka“, te šaljivom đevojačkom pjesmom sa sjednika i Božićnom pjesmom iz Boke.

Stručnim žirijem u Negotinu predsjedavala je Biljana Krstić, osnivač grupe „Bistrik“ i renomirani muzički izvođač i stručnjak za tradicionalnu muziku. U žiriju su bili i dr Zoran Bogdanović, docent na Novoj akademiji umetnosti, evropskog Univerziteta u Beogradu i Dragomir Stojanović, odgovorni urednik muzičkog programa RTS –a.

Iz KUD –a su zahvalni kreativnom udruženju „Nego“ iz Negotina i porodicama koje su ugostile članice pjevačke grupe. U KUD – u kažu da su njihov odlazak u Negotin pratile finansijske poteškoće jer resorno Ministarstvo nije prepoznalo važnost njihovog učešća na tako značajnoj manifestaciji, te nije odobrilo ni dio traženih sredstava.

Direktor Centra za kulturu, Branislav Jeknić se zahvalio bivšim članovima KUD-a koji su pomogli da njihove kolege otputuju na ovo takmičenje kao i agenciji „Ekoturs“ iz Kolašina koja je ponudila više nego povoljan aranžman za prevoz.