U okviru programa podrške malim i srednjim preduzećima Ministarstvo ekonomije je započelo novi ciklus treninga za mentore

17.04.2019 Obuka za monitoring

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju, u okviru projekta “Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu”, započelo novi ciklus edukativnih treninga za mentore, u trajanju od 12 radnih dana.

Mentoring je besplatna usluga koju mogu koristiti mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici (MMSPP), kojom se pruža sveobuhvatna podrška korisnicima kroz individualni pristup, po metodologiji razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA). Ovaj vid specijalizovane nefinansijske pomoći malim i srednjim preduztećima se realizuje od 2012.godine, obezbjeđujući 50 besplatnih mentoring sati, namijenjenih potencijalnim i postojećim preduzetnicima i 25 besplatnih mentoring sati za početnike u biznisu. U okviru definisanog broja sati, preduzetnik dobija dijagnozu stanja biznisa, akcioni plan za rješavanje određenih problema i pomoć u rješavanju nekog od njih, kroz mentorski rad, stručne savjete, informacije ili obuku.

Trening mentora sprovode treneri regionalnih agencija iz Srbije, sertifikovani mentori po Japanskoj metodologiji a mentori se praktično i teorijski mentori obučavaju za pružanje mentorskih usluga, uz podršku alata i znanja eksperata iz Japana. Edukativni treninzi podrazumijevaju prenos znanja i iskustava na odabrane teme: Mentoring za postojeća preduzeća; Mentoring za Start-Up preduzeća; Marketing; Finansijski menadžment i biznis plan; Proizvodni menadžment; Menadžment ljudskih resursa; i Komunikacione vještine. Nakon završenog treninga, mentori će biti spremni da identifikuju probleme u preduzeću i usmjere menadžment ka njihovom rješavanju.

Novi ciklus treninga pohađa 12 učesnika predstavnika Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada Podgorica, IPC Tehnopolis – Opština Nikšić, Opštine Danilovgrad, Opštine Cetinje, Opštine Kotor, Opštine Herceg Novi, Opštine Berane i RBC Berane, Opštine Bijelo Polje, Opštine Rožaje i Opštine Kolašin.

Za više informacija posjetite: http://www.mek.gov.me/vijesti/198473/Obuka-pete-generacije-mentora-za-unapredenje-sektora-mikro-malih-i-srednjih-preduzeca.html

Takođe, Ministarstvo ekonomije je objavilo Javni poziv za Programsku liniju za pružanje mentoring usluga. Programska linija će se realizovati u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2019. godinu.

Više informacija o Javnom pozivu možete naći na web stranici Ministarstva ekonomije: http://www.mek.gov.me/vijesti/197938/Javni-oglas-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-Program-za-unapredenje-konkurentnosti-privrede-za-2019-godinu.html.

Takođe, u Javnom pozivu možete vidjeti i informacije vezane za ostale programske linije koje se realizuju u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za 2019. godinu – i to putem banera – http://www.mek.gov.me/program_za_unapredjenje/.

Za dodatne informacije možete se obratiti Sekretarijatu za finansije imovinu i ekonomski razvoj.

Email: kolasin.privreda@gmail.com