Obilježen Dan Evrope

Dan Evrope 08 05 2015

Povodom 9. maja Dana pobjede i Dana Evrope u Centru za kulturu u Kolašinu je održan prigodan program kojem su prisustvovali kolašinski osnovci.

Obraćajući se prisutnima, a naročito najmlađim sugrađanima, predsjednica  opštine  Kolašin Željka Vuksanović  je kazala da je 9.maj datum koji je trajno opredijelio razvoj savremenog svijeta.

“9. maja 1945. Njemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu, pa i ako je rat završen nekoliko mjeseci kasnije u svim zemljama Evrope 9.maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

9.maja 1950. godine  francuski ministar inostranih poslova Robert Šuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice. Taj predlog poznat kao “Šumanova deklaracija” smatra se početkom stvaranja današnje Evropske unije, pa su lideri Evropske unije na samitu u Milanu 1985. godine odlučili da 9.maj bude obilježavan kao Dan Evrope.

Ona je kazala da je sloboda ono što povezuje ova ova  datuma i pozvala najmlađe da čuvaju svoju slobodu i ne daju je nikom.

“Sloboda kao najveća vrijednost koja se može imati. Osnivanjem Evropske unije prekinut je začarani krug nasilja. Dokazano je da su integracije zasnovane za zajedničkim vrijednostima demokratiji, ljudskim idealima i  vladavini zakona i najefektivniji način da se spriječe i eliminišu novi ratovi. Od šest država koje su započele stvaranje Evropske unije, danas Unija broji 28 članica. Crna Gora je počela pregovore o pristupanju Uniji i zato mi danas sa Danom pobjede obilježavamo i Dan Evrope”, kazala je Vuksanović.

U programu su učestvovali KUD „Mijat Mašković“ i učenici Škole sa osnovno muzičko obrazovanje u Kolašinu.