Održana ReLOaD obuka za NVO iz opštine(a) Kolašin i Mojkovac: Kako pripremiti i voditi projekte

30.11.2021 ReLOaD

U Mojkovcu je 07-08.03.2022. održana obuka “Upravljanje projektnim ciklusom” u okviru projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2).

Opštine Pljevlja, Kolašin i Mojkovac i ReLOaD2 program su protekle nedjelje otvorile Konkurs nevladinim organizacijama za predaju projektnih prijedloga, a obuka je bila prilika da se NVO što bolje pripreme za projekte kojima bi aplicirali na ReLOaD2 Konkurs.

Deset učesnika učestvovalo je na dvodnevnoj obuci u Mojkovcu, koji je zainteresovanim predstavnicima nevladinih organizacija približio projektni proces EU i pisanje prijedloga projekata u skladu sa Metodologijom za transparentnu dodjelu sredstava NVO. Uz pomoć trenera, NVO su unaprijedile njihove pojedinačne projektne ideje.

Osim obuke, ReLOaD program predviđa i mentorsku podršku potencijalnim aplikantima, što podrazumijeva da će nevladine organizacije imati stručne konsultante dok pripremaju aplikaciju za Konkurs. Rok za podnošenje projektnih prijedloga za organizacije iz opštine Kolašin je 23.03.2022.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) ima za cilj jačanje participativnih demokratija u regionu, i to osnaživanjem nevladinog sektora, i stimulisanjem pravnog i finansijskog okruženja za civilni sektor.

Program finansira Evropska unija iz sredstava Multi-Country Civil Society Facility uz sufinansiranje UNDP-a i lokalnih samouprava koje će biti obuhvaćene programom. U drugoj fazi ReLOaD programa koji traje do 2024, partnerske opštine u Crnoj Gori podijeljene su u pet klastera:

Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja,

Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat,

Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine,

Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad.

Više informacija o ReLOaD Konkursu u vašoj opštini pronaći ćete na www.opstinakolasin.me