Održana XV Svetosavska akademija

XV Svetosavska 1 25 01 2015

Petnaesta Svetosavska akademija održana je sinoć u Kolašinu.

U ime opštine Kolašin obratio se predsjednik Skupštine opštine Aleksandar Dožić.

Već po tradiciji Akademiji je prisustvovao mitropolit Amfilohije. On je kazao da “nema hrama ni hramova koje je podigao kralj i gospodar Crne Gore Knjaz Nikola Petrović na kome nema ikone u ikonostasu ili na zidu Svetoga Save i svetoga Simeona mirotočivoga.”

“To je pokazatelj njegovog prisustva i kroz cijelu našu istoriju”. Mitropolit je istakao da je “svake godine na Svetoga Savu služena služba, davno napisana Svetoga Save, a čim su se osnovale škole, “ja sam uvjeren već od 1933.godine kada je osnovana prva Cetinjska osnovna škola već tu se proslavljala slava Svetog Save”.

Mitropolit se kritički osvrnuo na korišćenje latiničnog pisma i iskomentarisao novogodišnji natpis na ulazu u Kolašin koji nije napisan ćirilicom.

Besjedu je govorio dr Dušan Bataković, istoričar i diplomata i direktor Balkanološkog instituta SAN – u. On je govorio o istoriji Svetog Save i šta znači svetosavlje u srpskom narodu.

XV Svetosavska 2 25 01 2015Proteklih godina Mitropolija crnogorsko – primorska uvela je odlikovanje sa zlatnim likom svetog Petra  Drugog Lovćenskog tajnovidca porodicama koje imaju više od petoro djece. Ove godine odlikovanje uz simboličnu pomoć i blagoslov za devetoro djece mitropolit Amfilohije

dodijelio je Vesku i Sonji Petrić.

Svetosavskoj akademiji su prisustvovali predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić i funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović. Pored predstavnika aktuelne lokalne vlasti SNP i DF akademiji su prisustvovali bivši predsjednik opštine Darko Brajušković i bivši sekretar za ekonomiju Luka Medenica iz DPS – a.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa učestvovali su: KUD “Mijat Mašković” i pjevačka grupa KUD –a, glumac Gojko Burzanović, crkveni hor “Sveti Sava” iz Podgorice, učenici vjeronauke pri hramu sveti Dimitrije iz Kolašina i narodni guslar Željko Bugarin.