Oj orlovi letite visoko

20 06 2015 1

Kulturno umjetničko društvo „Mijat Mašković“ održalo je prethodnog vikenda u koncert  pod nazivom „Oj,  orlovi,  letite visoko.“ Velika sala Centra za kulturu je bila pretijesna da primi sve koji su bili zainteresovani. 

 

Simboličnim naslovom koncerta „Oj, orlovi, letite visoko“ (prema stihovima pok. nastavnice klavira kolašinske muzičke škole Nade Čubrilo) – KUD „Mijat Mašković“ je sumiralo godišnji rad svih sekcija, a naročito onih najmlađih.  U izuzetnom programu čiji scenario potpisuje Davor Sedlarević, gledali smo čak četiri igračke grupe iz škole tradicionalne igre za koju je zadužena  Danica Šćepanović, potom četiri pjevačke grupe, dječji izvođački ansambl, ansambl  crnogorskih igara i pjesama kao i sekciju za balkanske igre i pjesme. Voditelj programa bio je Nikola – Lića Šćepanović, koji je i kazivao do sada malo poznate detalje iz života Mijata Maškovića, pjesnika i narodnog heroja po kome KUD nosi ime. Sve koreogrtafije i aranžmane potpisuje Davor Sedlarević.

Koncert je počeo pjesmom iz NOB-a „Oj đevojko, drugarice“ kojom je simbolično dat osvrt na dan osnivanja društva i zasijedanje ZAVNO održano u Kolašinu 15. i  16. novembra 1943.  Potom su se ređale dječje grupe, izvodeći igre kao što su Tita, tita loboda, Devojčica platno beli i sl., a onda i igru koja je nekada bila vrlo popularna u našem kraju Op, Mile, šušumile – što je bilo i njeno premijerno izvođenje na sceni. Ansambl crnogorskih igara i pjesama (prvi takve vrste kod nas) do suza je nasmijao publiku šaljivim natpjevavanjima, ali i pokazao koliko draži ima u crnogorskim igrama i pjesmama, naročito ako se igraju na autentičan način.

20 06 2015 2Dječji izvođački ansambl je izveo čak tri kompletne originalne koreografije, pokazujući da savršeno vlada različitim stilovima igre, te da se s pravom svrstava u najbolje ansamble u regionu. Pjevačke grupe, već tradicionalno, pokazale su visok izvođački nivo stavljajući do znanja da se pjevanju posvećuje velika pažnja i da postoji zaista rijetka oaza nadarene djece u Kolašinu. Suze u očima sugrađana vidjeli smo tokom nadahnutog izvođenja tužbalice u interpretaciji Vanje Kljajić, koja je potvrdila zašto je sa svojim drugaricama nedavno osvojila drugo mjesto na festivalu u Negotinu.

Iako se najviše bave autentičnim crnogorskim igrama, za kraj koncerta i ovacije publike pobrinula se sekcija za igre i pjesme Balkana. Dinamičnim igrama i neobičnim vraćanjem na „bis“ u kom su učestvovali i djeca i odrasli, stavljena je tačka na folklorni spektakl koji i priliči društvu sa ovako dugom tradicijom.

Članovi društva su priredili iznenađenje onima koji najviše vode računa o KUD-u, te su na veoma kreativan način dodijelili zahvalnice Danici Šćepanović, Davoru Sedlareviću i Branislavu Jekniću.