Početni sastanak „Turizam za budućnost“

Okupljanje u živopisnom gradu Peć kod Mulliri i Haxhi Zekës, projekat ‘Turizam za budućnost’ , koji sprovodi Priština REA kao koordinator, u partnerstvu sa Institutom IPER, Opštinom Kolašin i Đeravica – planinarskim društvom, krenuo je na svoje uzbudljivo putovanje. Ovaj sastanak označio je početak zajedničkih napora na unapređenju sinergije turizma, uspostavljanju vitalnih mreža, stvaranju vrijednih partnerstava i promovisanju internacionalizacije u prekograničnom regionu koji obuhvata opštine Kolašin i Peć.

Bili smo počastvovani što smo imali uvažene specijalne goste koji su dali neprocjenjive perspektive našem početnom sastanku projekta „Turizam za budućnost“. Među cijenjenim prisutnima bio je i g-din Mirzet Džogović, zamjenik predsjednika opštine Peć i g-din Vuk Vuković, sekretar Sekretarijata za finansije, imovinu i ekonomski razvoj Opštine Kolašin. Njihovo prisustvo je naglasilo važnost prekogranične saradnje i mogućnosti institucionalne saradnje koje treba valorizovati. Takođe, sa zadovoljstvom smo poželjeli dobrodošlicu Aniti Beriša, predstavnici Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, koja je podijelila uvid u usklađenost CBC programa sa standardima EU. Svojim prisustvom nas je počastila i gospođa Fatmire Berisha, koja predstavlja MAPL Republike Kosovo, naglašavajući regionalni značaj našeg poduhvata. Pridruživši nam se na daljinu, imali smo privilegiju da se povežemo onlajn sa Urškom Peceni, glavnim direktorom za inovacije i rukovodilac Odjeljenja za turizam 4.0 u ARCTUR Slovenija, čija je inovativna vizija dodala globalnu perspektivu našim lokalnim naporima, dok je gospođa Eleni Kiropoulou, predstavnica FameRoad Interreg projekta, podijelila uvide u međuregionalnu saradnju.

Sa zajedničkom vizijom održivog turizma, naša raznolika grupa zainteresovanih strana okupila se kako bi razgovarala o strategijama koje ne samo da će koristiti lokalnim zajednicama, već će biti i usklađene sa standardima EU Ecolabel. Projekat predviđa budućnost u kojoj turizam napreduje u skladu sa prirodom, podstičući ekonomski rast uz očuvanje životne sredine.

Početni sastanak projekta ‘Turizam za budućnost’ bio je značajna prekretnica na našem putu ka odgovornoj i održivoj turističkoj praksi. Kako idemo naprijed, ostajemo posvećeni oblikovanju svjetlije budućnosti i za opštinu Kolašin i za opštinu Peć, pridržavajući se principa ekološke oznake EU i prihvatajući transformativnu moć saradnje.

G-din Ahmet Jetulahumeti, menadžer projekta, predstavio je ciljeve projekta, njegovu viziju i očekivani uticaj na promovisanje i instaliranje Međunarodnog standarda održivog upravljanja, kao eko-oznake, i njegovu internacionalizaciju, dok su procjenu mapiranja, koja je obuhvatila više od 104 smještaja predstavili Besart Hajrizi i Sara Rosić.

Kick of meeting je takođe okupio goste sa univerziteta u Peći, Uroševcu i Skoplju, zainteresovane strane iz turizma i hotelijerstva, Odjeljenje za turizam Ministarstva trgovine i industrije i odgovarajućih opština.

Turizam za budućnost je dvogodišnji projekat, finansiran kroz IPA CBC program Crna Gora-Kosovo i podržan od strane opštine Peć.