Počinje adaptacija fasade zgrade Zavičajnog muzeja

Predsjednik Opštine Kolašin Vladimir Martinović i direktor JU Centar za kulturu Branislav Jeknić danas su svečano otvorili radove na adaptaciji fasade zgrade Zavičajnog muzeja u Kolašinu.

Predsjednik Opštine je naglasio da je ovo prva adaptacija objekta nakon dužeg vremenskog perioda i da se nada da će uređenje ovog objekta doprinijeti razvoju kulturno turističkih potencijala Kolašina.

Martinović je istakao da radovi koji zahtijevaju najviše vremena jesu radovi na stolariji, odnosno restauracija stolarije i radovi na fasadi. Stolarija koja se obnavlja je stara i bila je izložena raznim oštećenjima tokom godina, poput truljenja drveta, loma, ogrebotina, pukotina ili deformacije što zahtijeva preciznost u radu kako bi se stolarija vratila u provobitno stanje. Radovi na fasadi zahtijevaju više vremena zbog oštećenja usled dugogodišnjeg izlaganja vremenskim uslovima, što podrazumijeva preciznost i veliku pažnju kako bi se očuvala autentičnost objekta. Uz to, mora se voditi računa o očuvanju i zaštiti originalnog izgleda i poštovanju propisa.

Takođe Martinović je naglasio da dio radova se izvodi od finansijskih sredstava koja je obezbijedila prethodna uprava donacijom od Glavnog grada, dok je dio sredstava obezbijedila Opština Kolašin.

Direktor JU Centar za kulturu Branislav Jeknić zahvalio se predsjedniku opštine g. Martinoviću sa saradnicima i stručnim timom koji su izdvojili dodatna sredstva kako bi zgrada Zavičajnog muzeja zasijala u punom sjaju. Objekat je od 1. januara 1906. godine odlukom tadašnje Vlade proglašen za Državno dobro, i njemu su bile smještene sve državne institucije. Istakao je da će nakon rekonstrukcije ova zgrada biti pravi reprezent istorijskog trajanja i gradeteljtva u Kolašinu.