Počinje festival pozorišta

korifej 2015-001

II Regionalni festival alternativnog teatra počinje sjutra u Kolašinu. Sastoji se od 10 cjelovečernih i 5 dječijih predstava, mjesec dana raznih radionica koje su propraćene prezentacijama i uličnim performansima, uz učešće studenata FDU i mnogih istaknutih ličnosti u svijetu pozorišta. Predstave su iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Makedonije.

 

Festival će otvoriti  Kazalište slijepih Novi život iz Zagreba dirljivim autorskim projektom Petre Radin „ Jučer sam se sjetio plave” u kojem se glumci obraćaju svijetu da je ono najgore što im svijet pruža sažaljenje.

Ubrzo će uslijediti profesionalne i amaterske predstave koje su aktuelne po određenoj temi ili autorskom pristupu u našem regionu, među kojma se, zakazano sa 21. Jul,  izdvaja predstava iz Novog Pazara „ Beton Mahala“, koja je inače zabranjena u tom gradu, jer mlađi glumci samo otvoreno govore o problematici življenja u sredini koja se izdaje za multinacionalnu i multivjersku, a u ljudima i dalje tinja žar podjele, pa čak i mržnje. Predstavu je režirao poznati srpski glumc Branislav Trifunović  i njegov kolega Rifat Rifatović.

Zatim će uslijediti diplomska predstava iz predmeta Pokret, „ Ljubaf“ , u kojoj nastupaju studenti glume završne godine, od kojih su dvoje iz Kolašina, Anđelija  Rondović i Sanja Vujisić, a tu je i njihov kolega sa klase Filip Đuretić. „Ljubaf“ koja je na repertoaru 25.jula, režirao je profesor i glumac Ferid Karajica, koji će voditi radionicu sa glumcima u avgustu.

Kasnije su na programu „Drita“ – koprodukcija profesionalnih pozorišta iz Lazerevca i Niša, teatar Moment iz Maribora koji će izvesti Beketov tekst „ Ah Joe!“, predstave domaćina ove manifestacije, Kolašinskog pozorišta „Avionspotting“ i „Klinč“, Teatar Total iz Visokog, Multikulturalni centar iz Kočana, kotorski Centar za kulturu, KotorArt i td.

Ni dječiji pozorišni program nijesmo zaboravili. U nedjelju 19.jula biće odigrana, za početak domaća produkcija, KLAP i njihov „ Trapavi Alibaba i razbojnici“, a zatim tokom festivala ostale predstave za djecu.

Festival se odvija pod pokroviteljstvom Društva prijatelja Kolašina, a u organizaciji Kolašinskog pozorišta, Centra za kulturu i Turističke organizacije Kolašin.