Promocija knjiga iz sportske medicine

sportska medicina 06 11 2015

Uz prisustvo trenera, ljekara, sportskih radnika u Kolašinu su promovisane knjige iz sportske medicine,  „Usluge sportske terapije“ autora Džejmsa Zakazevskog i Dejvida Magija i „MOK-ov priručnik sportskih povreda“, Rolanda Bara.

Kako je objasnio moderator promocije radi se o prevodima na crnogorski jezik koji se prvi put pojavljuju u Crnoj Gori ali u regionu. Dušan Simonović je ocijenio da se radi o važnim knjigama i za sportiste i sportske ljekare koji su sve prisutniji i značajni članovi sportskih timova.

„Postoje svi preduslovi da Kolašin bude ne samo trenažni centar već i centar za sportsku terapiju i rehabilitaciju.Ideja da se na ovom prostoru objedini sportsko-trenažna infrastruktura sa uslovima „vazdušne banje“, imaće podršku COK-a i kao Kolašinac volio bih da pomognem u tome i učestvujem u tome, kazao je Dušan Simonović, predsjednik COK-a na promociji knjiga iz sportske medicine.“

„Ovo je jedna od akcija COK – a kojom želimo da osnažimo prisustvo sportske medicine u sportskim klubovima.Savremeni sport je nezamisliv bez sportske medicine koja treba da bude prisutna i u onom vrhunskom ali i u masovnom i amaterskom sportu. Pogotovo je važna njena uloga u treningu sa mladjim kategorijama“, istakao je Simonović.

Mira Dašić, pomoćnica ministra zdravlja i predsjednik medicinske komisije COK-a je naglasila da je serija promocija krenula iz Kolašina koji je pokrenutom Škole sportske medicine već učinio iskorake u ovoj oblasti.

„Razvoj sporta je uslovljen povezanošću sa medicinom. Od sportskih povreda se ne mogu sačuvati ni veliki, ni mali sportisti ali se može smanjiti rizik od njih i njihova učestalost.U Crnoj Gori je oskudna literatura iz sportske medicine pa je zbog toga i veći značaj knjiga koje promovišemo“, istakla je Dašić.

Stručne prikaze „Usluga sportske terapije“ i „MOK-ovog priručnika sportskih povreda“ dao je dr.Predrag Dabović, ljekar vaterpolo reprezentacije i ljekar COK-a.

Pored COK-a, u ovaj projekat su uključeni i Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Komisija za borbu protiv dopinga u sportu i Udruženje sportskih ljekara Crne Gore.