PROMOVISANA MONOGRAFIJA POSVEĆENA DARKU DRLJEVIĆU: rodjeni umjetnik i promoter Kolašina i Crne Gore

DARKO Monografija knjiga

Iako Darko Drljević kaže da sam ja „krivac“ zbog toga što je objavljena ova monografija, griješi. Monografiju su „objavili“ Darkov talenat, profesionalizam, duh, uspjesi. Kada smo pripremali pozivnice za prvu promociju koja je održana u Zagrebu 5. marta ove godine, napisali smo da je Darko osvojio 190 nagrada na Svjetskim festivalima karikature. Razmišljali smo da li će se i koliko broj nagrada promijeniti do dana promocije. I desilo se, Darko je na dan promocije već osvojio 193 nagrade. Ne želim da kažem dobio jer mu nagrade niko nije dao, već ih je osvojio..

Ovako je Danilo Ivezić, predsjednik Udruženja Crnogoraca u Hrvatskoj koji je izdavać monografije o Darku Drljeviću, objasnio atmosferu koja je pratila prvu promociju u Zagrebu.Darko Drljević je fenomen i to je osnovni razlog zašto smo krenuli u ovu priču, zašto smo „složili“ monografiju na kojoj smo radili duže od dvije godine.Žao mi je što u monografiji nema bibliografije a to je Darkov propust i zapravo odlika velikih ljudi koji sebe ne žele u prvi plan, kazao je Danilo Ivezić, dofajući da se nada da je ovo samo prva Darkova monografija.

DARKO Monografija govornici

Luka Lagator, poznati crmogorski i svjetski karikaturista je kazao da je Darkov uspjeh što je toliko važnih i velikih stvari rekao bez riječi, manirom rodjenog a ne naučenog i usmjerenog umjetnika.

  • Nikada nije ostao ravnodušan prema intrigantnoj svakodnevici već je razobličavao i prikazivao u pravom svijetlu.Velika latentna snaga, ravnoteža duha, urodjena blagorodnost i čistota, zrače sa Darkovih karikatura.Nije lako biti dobar karikaturista a zadržati sve ove atribute, jer se od dobrog karikature traži da ima oštru satiru, da „grize“, da opominje.Darkova karkikatura je lako prepznatljiv znak,zaokružena misao,pobuna protiv nedjela i gluposti.Ona je razigrana sloboda, bez suvišnih detalja koji bi opteretili poruku i ugrozili njenu likovnu snagu, istakao je Luka Lagator.

Monografija o Darku Drljeviću su stranice kojima se predstavio i karikaturom i likovnim radovima ali i kratkim humorističkim pričama koje je na promociji čitao glumac Djordije Tatić.Autor je kazao da je srećan jer zna šta znači kada neko dobije monografiju koja je inicijativa Danila Ivezića i Udruženja Crnogoraca iz Hrvatske.

Monografija Darko Drljevic

  • Opredijelio sam se za geg i festivalsku karikaturu,izbjegao sam zamku dnevno-političke karikature.Želim da mi je karikatura misaona, filozofska i likovno savršena.Drago mi je što sam sa svojom karikaturom prisutan u Pobjedi i na portalu RTCG.Ponekad mi se kolege začude kako sam prisutan u tim medijima gdje imam apsolutnu slobodu izraza i poruke iako ne pripadam ni partijama na vlasti, niti bilo kojoj drugoj partiji.Smatram do dostignutim stepenom demokratije u našoj državi.Karikatura često postaje istorija a istorija karikatura.I sve što vam danas izgleda ozbiljno, sjutra će vam biti komično i apsurdno, poručio je Darko Drljević.

Dr.P.