Potpisani ugovori sa NVO iz Kolašina, Mojkovca i Pljevalja u okviru ReLOaD2 programa

1 PV COLLECTIVE

Ugovori u vrijednosti od 45.000 eura za projekte nevladinih organizacija iz klastera Tara koji čine opštine Kolašin, Pljevlja i Mojkovac potpisani su danas, čime zvanično počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative.

Nakon javnog konkursa koji je bio otvoren od 22. februara do 23. marta ove godine, komisija je odabrala pet najboljih ideja, u skladu s ciljevima Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji s petnaest opština u Crnoj Gori.

NVO Čarobni prsti kroz projekat ‘Umjetnički aktivizam za održive zajednice’ podiže svijest građana Pljevalja o ličnoj odgovornosti u očuvanju okoline, a naročito mladih građana kroz akcije recikliranja otpada u nove predmete umjetničke i upotrebne vrijednosti.

4

‘Razvoj pčelarstva na ruralnom području opštine Kolašin’ koji sprovodi kolašinsko Udruženje pčelara nastoji da podstakne što veći broj mladih ljudi da se bavi pčelarstvom predstavljajući im mogućnosti zarade od pčelarstva u svojoj opštini.

3

‘Udruženi-osnaženi’ nevladine organizacije Udruženje ekonomista Mojkovac podrazumijeva obuke o poslovnim kompetencijama iz različitih oblasti, kako bi poslodavci u Mojkovcu saznali kako mogu unaprijediti poslovanje, a nezaposleni dobili vještine koje će im pomoći da pronađu zaposlenje.

5

NVU Živio život – Viva Vita, čiji će projekat ‘Ljekovito bilje – Moja šansa’ koristiti potencijal Pljevalja za održivu eksploataciju ljekovitog bilja, osposobiće nezaposlene građanke Pljevalja da pokrenu svoje biznise na bazi komercijalnog korišćenja ljekobilja.

‘Mladi kao čuvari kulturnog nasljeđa Mojkovca’ , projekat Udruženja za kreativno djelovanje mladih Vesna valorizuje kulturnu ponudu u Mojkovcu istovremeno čuvajući tradiciju i običaje ruralnih krajeva.

 2

Nakon svečanog potpisivanja ugovora u prostorijama Opštine Pljevlja, ReLOaD projektni tim (Dženana Šćekić, Tamara Čirgić i Zerina Ćatović) održao je radionicu s detaljnim uputstvima za implementaciju projekata.

ReLOaD2, nastavak regionalnog projekta koji je već donio korist za više od 5000 građana širom Crne Gore, radi na omogućavanju bolje saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, uspostavljanju konkretnih partnerstava i primjeni projektno orijentisanog pristupa dodjeli sredstava NVO. ReLOaD2 takođe podstiče učešće mladih, podržava sprovođenje omladinskih inicijativa i nastoji da unaprijedi ekonomski položaj mladih na Zapadnom Balkanu.

Ostale klastere ReLOaD2 programa čine:

Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat,

Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine,

Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad.