ZAVRŠENE OBUKE ZA PREDSTAVNIKE LOKALNIH UPRAVA U OKVIRU ReLOaD 2 PROGRAMA

reload 2

Predstavnici Opštine Kolašin su, u cilju unapređenja kapaciteta u kvalitetnom sprovođenju postupaka dodjele sredstava za projekte NVO, prošli četiri obuke za predstavnike i predstavnice lokalnih samouprava koje učestvuju u Regionalnom programu lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2).

Obuke su organizovane od strane UNDP Crna Gora u periodu septembar – novembar 2021. godine i to na sljedeće teme:

  1. Upravljanje projektnim ciklusom I – napredni nivo,
  2. Upravljanje projektnim ciklusom II – napredni nivo,
  3. Metodologija za transparentno finansiranje organizacija civilnog društva iz javnih fondova – LOD metodologija
  4. Saradnja sa nevladinim organizacijama.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) zvanično je počeo s realizacijom 1. januara 2021. godine, kao nastavak prethodne faze ReLOaD programa koja je uspješno završena u decembru 2020. godine. Program se realizuje u šest zemalja i teritorija Zapadnog Balkana tokom naredne četiri gorine. ReLOaD2 finansira Evropska unija iz sredstava Multi-Country Civil Society Facility uz sufinansiranje UNDPa i lokalnih samouprava koje će biti obuhvaćene programom.

 

Opšti cilj ReLOaDa je, kao i u prethodnoj fazi, jačanje partnerstava između lokalnih samouprava i civilnog društva na području Zapadnog Balkana širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja nevladinih organizacija.

U drugoj fazi realizacije programa intervencija će biti usmjerena i na poboljšanje položaja mladih na lokalnom nivou, kroz jačanje participativnog razvoja politika mladih i zajedničkog djelovanja sa lokalnim upravama u tom pravcu. Gore pomenute aktivnosti programa u Crnoj Gori realizovaće se sa pet klastera opština u Crnoj Gori (dvije iii vise lokalnih samouprava udruženih u klastere).

Za učešće u ReLOaD2 programu odabrani su sljedeći klasteri lokalnih samouprava:

1. Tara – opštine Pljevlja,Mojkovac i Kolašin

2. Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat,

3. Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane,

4. Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine,

5. Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština u okviru Glavnog grada

 

Ukupna vrijednost ReLOaD2 programa je oko 15 miliona USD, a finansira ga Evropska unija (EU) iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć, tj. Programa podrške za civilno društvo u iznosu od 11,5 miliona USD, dok će ostatak sufinansirati UNDP kancelarije koje djeluju u zemljama Zapadnog Balkana i partnerske opštine.