Šansa za osnaživanje sjevera

Mitja Drobnic debata 15 12 2015

Javna  debata  „Preduzetništvo – šansa za osnaživanje  sjevera,  održana  je  u Kolašinu.

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Mitja Drobnič je kazao da bez vladavine prava nema novih investicija, a bez novih investicija nema ekonomskog razvoja.

Crna Gora  mora da stvori transparentan okvir, ukoliko želi privući nove, kako strane, tako i domaće investitore.  „Proces evropske integracije će poboljštati položaj na području vladavine prava, ako tu nema napredka proces će stati. Vladavina prava sa svim komponentama uticaće  na ekonomsko okruženje, a sve bi to bila solidna baza da iskorostite potencijale koje imate.  Imate u EU dovoljno država koje su slične vašoj  i koje nemaju uslove za klasičnu poljoprivredu, kao što su Austrija, Njemačka, Slovenija…  Imate druge primjere kako povezati različite privredne grane i to su elemnti od kojih bi trebalo graditi crnogorsku ekonomsku budućnost, kazao je Drobnič  preduzetnicima sa sjevera i predstavnicima kolašinske izvršne vlasti.

On je podsjetio da Crnoj Gori predstoji i otvaranje ekonomski zahtjevnih poglavlja. Crna Gora će ulaskom u EU naročito profitirati u oblasti poljoprivrede, smatra on. Biće  omogućena  dostupnost fondovima, koji sadrže sredstva za ruralni razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, čime će, tvrdi šef Delegacije EU, biti poboljšana kompletna ekonomska i socijalna slika Crne Gore.

Predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović je kazala lokalna zajednica do sada nije mnogo učinila da ohrabri građane za preuzetništvo. 

„Mi smo u periodu čekanja da neko dođe pa da se zaposlimo. I nama je vladavina prava na prvom mjestu za ekonomska pitanja. Lokalna uprava se tokom minule godine ponašala tako da je dala pun doprinos vladavini prava. Vratili smo u zakonito poslovanje Opštine. Međutim to je samo preduslov za ozbiljnije osnaživanje  preduzetništva. Vuksanović je dodala da je lokalna uprava u procesu izrade projekta ženskog preduzetništva, koji će u fokusu imati turizam i seoski turizam, zantastvo i poljoprivredu. Ideja je da lokalna uprava, kazala je Vuksanović, da podršku onima koji žele da počnu svoj biznis, odnosno da ih poveže sa institucijama, prije svega onim finansijskim”. 

posjeta setalistu 15 12 2015„Za početak je planiran  fond, koji će dijeliti male grantove svima koji se vraćaju na selo. Nakon toga taj fond bi prerastao u grantni fond za preduzetnike kod finansijskih institucija”,  najavila je Vuksanović.

Nakon debate, predstavnici lokalne uprave su zajedno sa Mitjom Drobničem posjetili šetalište pored rijeke Tare, prvog zajedničkog projekta opštine Kolašin i Evropske Unije.