SASTANAK RUKOVODSTVA OPŠTINE SA PREDSTAVNICIMA TURISTIČKE PRIVREDE: fokus na domaće goste i goste iz Albanije

26.11.2020 Sastanak sa izdavaocima smjestaja 1

Epidemija i neizvjesnost koju je donijela korona je usporila brojne privredne djelatnosti ali je ubjedljivo najteže onima koji se bave turizmom. Hotelski sistemi se i nekako snalaze i bilježe posjetu a vlasnici privatnog smještaja su u velikim problemima, istaknuto je na sastanku rukovodstva opštine sa predstavnicima turističke privrede.

Svi znamo šta turizam znači za Kolašin, istakao je Milosav Bulatović predsjednik opštine, dodajući i da je sastanak sa turističkom privredom orgnanizovan da bi se pokušali naći prostori da se pomogne i da se turistički radnici održe.

  • Želimo da smo u stalnoj komunikacija sa vama, želimo da pomognemo koliko možemo jer je turizam djelatnost koja generiše život u Kolašinu. Radićemo na promociji tržišta koja su nam u ovoj situaciji glavna tržišta a to su domaći gosti i gosti iz Albanije. Turizam u Kolašinu, pokreće i ostale djelatnosti a najviše poljoprivredu na koju se itekako oslanjamo i koja je jedina u Budžetu za narednu godinu dobila veću podršku, kazao je Bulatović.

Potpredsjednik opštine Danilo Medenica je kazao da su problemi turističkih radnika, problemi cijelog Kolašina. Zajednički tražimo moguća rješenja a uputićemo i inicijativu Vladi Crne Gore prije svega kada su vlasnici privatnog smještaja u pitanju kojima je najteže jer mjere NKT-a najviše pogadjaju ovu djelatnost. Direktor LTO Aleksandar Vlahović je podsjetio da je nakon loše zimske sezone, došla ljetnja sa 25 odsto posjećenosti u odnosu na 2019 godinu. Kolašin ima 130 izdavaoca privatnog smještaja. Na sastanku u NTO dogovoreno je da se intezivira kampanja na tržištu Albanije, kazao je Vlahović. Dragan Bulatović, sekterar Sekretarijaza za finansije i ekonomski razvoj je kazao da je neophodno okretanje domaćem tržištu koje ima 300.000 potencijalnih gostiju.

26.11.2020 Sastanak sa izdavaocima smjestaja 2

Sladjana Kršiikapa je insistirala na subvencijama od Vlade za vlasnike privatnog smještaja kojima se niko nije „okrenuo“ od 15 marta, na gostima iz Albanije, fleksibilnijim mjerama NKT-a tokom vikenda kao i oslobadnjima od dijela obaveza koje imaju prema opštini i državi. Mikan Medenica je naglasio da se i u ovakvoj situaciji mora razmišljati u unapređenju turističkog proizvoda, da treba da kvalitetom ponude „zaustavimo“ domaće goste koji su išli ka Zlatiboru i Kopaoniku i zatražio da se školski raspust ima turistički termin – da poćne polovinom januara.

Svi su u ovoj korona ekonomskoj krizi loše prošli ali su najgore prošli izdavaoci privatnoig smještaja kojima i ja pripadam, kazao je Ljubiša Rakočević.

  • Moja porodica živi od turizma a takvih slučajeva nije malo. To nam nije dopunska nego osnovna i jedina djelatnost. Dobili smo dva moratorijuma na kredite. Prvi korektno,drugi sa nekim dodatnim zahtjevima. Banke samo deklarativno imaju razumijevanje. Jedini izlaz su nam domaći gosti i gosti iz Albanije koji Kolašin doživaljavaju kao čistu i zdravu sredinu. Ono što je važno da se zdravstvene vlasti dvije države dogovore da način ulaska turista ne bude prepreka njiovom dolasku u Kolašin, kazao je Rakočević.