Ski maraton preko Sinjavine

20 03 2015 maraton Sinjavina 1

Četvrti ski maraton Kolašin-Žabljak preko planine Sinjajevine u dužini od 50 km održan je krajem protekle nedjelje. Ovom, sad već tradicionalnom manifestacijom

opet je počela da živi davno započeta priča  o prelasku planine na nordijskim skijama.

Ekspediciju koja je krenula iz Gornjeg Lipova (Klisura) preko prevoja Vratlo činile su  dvije grupe: 23 učesnika  na skijama i 15 učesnika na motornim sankama. Posebno zadovoljstvo čini i to što su dvije dame savladale ovu zahjevnu rutu. Jedna od njih je Jelena Bulatović, reprezentativka Crne Gore u nordijskom skijanju. Najstariji učenik maratona bio Rajo Puletić koji je sa svoje 73 godine takođe uspješno završio trku. Dio ekspedicije na motornim sankama je imao zadatak da pruži  logistiku  i da brinu za sigurnost učesnika na skijama kao i da snimi i fotografiše najzanimljivije detalje kako bi ovaj nezaboravan događaj mogli prezentovati široj javnosti.

Izuzetno nepogodni vremenski uslovi i težina rute u prvom dijelu bili su prava provjera za učesnike na skijama. Tu provjeru su uspješno prošli i učesnici ekspedicije koji su nastavili dalje preko Katuna Pekovića, Klikačkog Polja, Omara Cerovića, Okruglice, Odraga. Poslije pauza za odmor, krenuli su preko Suvog Polja, Dragoševaca, južne strane Orujice, Međuorujice, Rađevine, Sjenice pa preko Bara Žugića, Oble Glave, Rudinovače, Junčevog dola i Tmajevaca do Žabljaka.

20 03 2015 maraton Sinjavina 2“Zadovoljstvo je bilo biti dio ove fenomenalne ekipe. Ono u čemu smo svi saglasni jeste da  Sinjajevina svojom ljepotom i predjelima kakvi se rijetko sretaju ostavlja bez daha i da je zaista teško pronaći riječi koje bi opisale ono što osjećate dok prolazite preko ove planine. Učesnici ekspedicije su na najljepši način promovisali, nepravedno zapostavljenu i sa mnogo potencijala, planinu Sinjajevinu. Osim toga, povezivanjem turističkih centara Kolašina i Žabljaka na ovaj način se stvaraju dodatne turističke ponude kakvim bi se ponosile i mnogo veće evropske turističke destinacije. Manifestacija je zahtijevala ogromnu organizaciju ali smo se maksimalno potrudili i sve je prošlo u najboljem redu. Bitno je napomenuti  da se broj učesnika na skijama svake godine povećavao, tako ih je 2011. bilo 8, 2013. 18 a ove godine , na naše veliko zadovoljstvo, taj broj se povećao na 23. Učesnici prvog maratona su bili stalna postava i na nedavno završenom maratonu 2015. a očekujemo da će upravo oni biti ti čije će primjere slijediti neke buduće generacije,” kazala je direktorica TO Kolašin Slađana Kršikapa.

Organizatori ove manifestacije su Turistička organizacija Kolašin , Planinarski klub „Bjelasica“, Društvo prijatelja Kolašina i NVO Natura uz podršku Crvenog krsta Kolašin, Crvenog krsta Crne Gore i Planinarskog saveza Crne Gore.

Organizaciju su značajno pomogli Dom zdravlja Kolašin, Ski centar Kolašin 1450, turističke organizacije Eco tours i Vila Jelka, fabrika vode „Aqua Bianca“ i Bambi Trade Kolašin. Osim njih podrška je stigla i od velikog broja pojedinaca koji su stavili svoje motorne sanke na raspolaganje i bili logistička podrška u ovoj ekspediciji i od našeg sugrađanina autoprevoznika koji je izašao u susret u vidu besplatnog  prevoza autobusom sa Žabljaka . Značaj manifestacije je prepoznat i  šire pa je podržana od sponzora iz Srbije, “Jadran” AD Beograd.