Snimanje emisije o pjevačkom nasleđu kolašinskog kraja

28.09.2016 foto snimanje emisije tvcg o pjevanju kud mmaskovic

Emisija o tradicionalnom pjevanju u Crnoj Gori koju realizuje TVCG dijelom se bavi i muzičkim nasleđem kolašinskog regiona. KUD „Mijat Mašković“ koji se, pored plesne, bavi i izučavanjem muzičke tradicije imalo je zadatak da predstavi bogato vokalno nasleđe našeg kraja.

Prvi dio snimanja obavljen je na Trgu borca, dok je drugi realizovan u Dulovinama, zbog prelijepog pogleda na Kolašin.

Snimljene su pjesme iz starih zapisa Miodraga Vasiljevića, ali i iz novijih istraživanja Davora Sedlarevića – umjetničkog rukovodioca KUD-a. On je i sublimirao zapažanja svih istraživača koji su prošli kroz Kolašin, Rovca i Moraču, a naročito se osvrnuo na klasifikaciju tradicionalnoig pjevanja u Crnoj Gori gdje, prema tvrdnjama Miodraga Vasiljevića i Slobodana Jerkova, Kolašin i Morača pripadaju posebnom muzičkom varijetetu. To je posledica mnogobrojnih kulturnih uticaja na ovaj region, usled geografskog položaja, te se na vrlo malom prostoru mogu čuti starije jednoglasno i dvoglasno pjevanje – iz glasa, na glas, sevdalinke, natpjevavanja, ali i solo čobansko pjevanje. Nekadašnje zajedničko izdizanje raznih plemena na moračke katune uslovilo je i jedan oblik razmjene muzičke tradicije i doprinijelo miješanju različitih napjeva i stilova pjevanja.

Posebnu pažnju autorke emisije Dragice Radenović privukla je povezanost određenih tekstualnih elemenata sa staroslovenskim nasleđem kao što je spominjanje božanstva Lade. Sedlarević je ukazao i na obredno porijeklo starog plesa sitan tanac koji se u najvećoj mjeri povezuje sa posmrtnim ili proljećnim ritualima, a prikazi istog tipa kola sa jelenom kao kolovođom nalaze se na stećcima i poznati su kao ljeljenovo kolo. Izvedene su i, prema tvrdnjama stručnjaka, najstarije forme pjevanja u Crnoj Gori oličene u pjesmama za igru „U Ivana gospodara“ i „Bugarka đevojka“.

Muška i ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“ su ovim snimanjem dovršile proces predstavljanja muzičkog nasleđa naše regije i dokazale da spadaju u jedne od poslednjih prenosilaca i izvođača autentičnog folklornog nasleđa u Crnoj Gori.