Turizam i poljoprivreda, strateške grane razvoja naše opštine

06.09.2022 tutizam i poljoprivreda strateske grane razvoja 1

Sekretar za finansije imovinu i ekonomski razvoj dr Dragan Bulatović zajedno sa savjetnicima za poljoprivredu u opštinskom Agrobiznis centaru Žanom Mirković i Bojanom Despotovićem posjetio je poljoprivredno gazdinstvo u Gornjem Lipovu, čiji nosilac je Gordana Dulović koja je aplicirala za podsticajnu Mjeru 11 – podrška za nabavku jednoosovinksih pogonskih mašina snage do 12 KW i priključaka za jednoosovinsku i dvoosovinsku mehanizaciju.

Gordana je ovoga puta aplicirala za plasticilicu, a 2019. godine je preko Javnog poziva kod lokalne samouprave i ministarsvta poljoprivrede aplicirala za kosačicu. Ona i njen suprug Dragan bave se stočarstvom i turizmom. Na gazdinstvu imaju 4 krave i proizvode kolašinski lisnati sir. Turisti koji posjete domaćinstvo Dulović mogu da probaju sva naša tradionalna jela (priganice, kačamak, gotovac … ), kao i kolašinski lisnati sir. Porodica Dulović raspolaže sa dvije sobe za izdavanje koje su uređene u etno stilu.

Opština Kolašin je budžetom za poljoprivredu u 2022. godini opredijelila 80.000 €. Program podsticajnih mjera u poljoprivredi na teritoriji opštine Kolašin za 2022.godinu se sastoji od 11 mjera.

Mjera 11 se odnosi na podršku za nabavku jednoosovinksih pogonskih mašina snage do 12 KW i priključaka za jednoosovinsku i dvoosovinsku mehanizaciju za ovu mjeru je opredijeljeno 25.000 €. Raspisan je Javni poziv na koji je apliciralo 35 aplikanata, visina podrške je bila 50% ukupnog iznosa investicije, a maksimalno do 1 000 eura. Podrška je obezbijeđena za nabavku jednoosovinksih pogonskih mašina snage do 12 KW i priključaka za jednoosovinsku i dvoosovinsku mehanizaciju neophodnih za obavljanje poslova u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

06.09.2022 tutizam i poljoprivreda strateske grane razvoja 2