“Velika drama”

11 09 2015 Velika drama 1

Dramski komad “Velika drama”, Siniše Kovačevića u izvedbi Dramskog studija “Luča” iz Kruščića a u režiji Dejana Cicmilovića izvedena je u Centru za kulturu u Kolašinu.

 

Pisac se u ovom djelu fokusira na crnogorsku porodicu Vučić, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, učestvuje u kolonizaciji Vojvodine.

“Glavni junak “Velike drame”, Milorad Vučić, koji uspijeva da vjekovima ustrojavanom patrijahalnom društvu nametne ideološke zablude novog vremena, pretpostavljajući pritom tradiciju komunističkoj viziji progresa, budućeg društvenog uređenja za koje svim srcem vjeruje da je pravedno, konačno uređenje koje će ispraviti sve vjekovima gomilane nepravde. Međutim, Milorad u svom beskompromisnom i iskrenom podređivanju višem cilju, na žalost, zaboravlja na neke od osnovnih vrijednosti života, i svjesno ih žrtvujući, doživljava tragediju, a ta tragedija utiče i na njegovu porodicu generacijama potom”.

Predstava “Velika drama” je proglašena za apsolutnog pobjednika 58. Festivala u Trebinju, kojoj je uz “Zlatnu masku” za najbolju predstavu u cjelini po odluci stručnog žirija, pripala nagrada i žirija trebinjske publike. Za najbolje rediteljsko ostvarenje “Zlatna maska” je uručena režiseru Dejanu Cicmiloviću a isto priznanje je dato i Milici Milić za najbolju žensku epizodnu ulogu, za najboljeg glumca proglašen je Nikola Bulatović iz KUD –a “Kruščić.”

Ostale uloge su igrali: Ranko Španjević, Biljana Bjelan, Željko Markulj, Nada Markulj, Jovo Samardžić, Marko Vagić, Miloš Rabrenović, Ivana Kokot, Kristina Šćepanović, Jelena Kričković, Biljana Zorić, Slavica Vagić, Jovan Paul, Mile Zorić, Radenko Stanojević, Branko Rakočević, Gordan Rakočević, Mihailo Lojpur, Milorad Bjelan, Nataša Minić, Davor Vagić, Radoman Šćepanović, Miladin Čepić, Alka Simić, Nada Pajović, Ivana Kokot i Ratko Radulović.

Predstava je u Kolašin stigla u saradnji sa Ministarstvom kulture a u saradnji sa Centrom za kulturu