Završni koncert svih sekcija KUD-a

Zavrsni koncert

Završni koncert svih sekcija KUD-a „Mijat Mašković“ ponovo je bio najposjećeniji događaj u našem gradu. Sala Centra za kulturu nije mogla da primi sve ljubitelje folklornih plesova i pjesama. Ovim koncertom obilježen je kraj školske godine i zavšetak rada škole tradicionalne igre pri KUD-u.

Na sceni se pojavilo preko 140 učesnika, i to: tri sekcije škole igre, dječji izvođaki ansambl, muška i ženska pjevačka grupa, prvi zvođački ansambl, sekcija za očuvanje nematerijalnog kulturnog dobra „Tradicionalne igre kolašinskog kraja“, kao i vokalni solisti Nikolina Rajković, Hristina Šuković, Vanja Kljajić i Danica Šćepanović, koja je ujedno i pripremila sve mlađe folklorne grupe. Program su vodili Danijela Rakočević i Nikola Lića Šćepanović, upotpunivši ga recitovanjem pjesama koje su u Kolašinu i Donjoj Morači zapisali Ludvik Kuba i Sekula Dobričanin krajem XIX i početkom XX vijeka.

Kao većina nastupa, i ovaj je bio protkan promovisanju mlađih uzrasnih grupa, koje su često scenu potpuno ravnopravno dijelile sa svojim starijim kolegama. Program je otvorila Nađa Jeknić, izvođenjem uspavanke sa Goleša, koja je dio prvonagrađenog koncepta na ovogodišnjem negotinskom VEF-u. Najviše ovacija izazvale su pomenute mlađe sekcije, a prvi izvođački ansambl je tokom koncerta čak dva puta vraćan „na bis“. Kulminacija koncerta premijernim izvođenjem vlaških igara, rađenih prema istraživanjima studenata smjera za tradicionalne igre iz Kikinde, nastala je finalnom scenom koncerta u kojoj su nastupili dječiji i stariji izvođački ansambl.