Ženska pjevačka grupa KUD-a pobijedila na VEF-u

02.06.2017 zenska pjevaka grupa KUD a pobijedila na VEF u

Ženska pjevačka grupa KUD-a „Mijat Mašković“ ostvarila je veliki uspjeh osvojivši prvo mjesto u kategoriji tradicionalne muzike na negotinskom Vokalno etno-festivalu.

U veoma jakoj konkurenciji, naše djevojčice su bile najveće iznenađenje takmičenja. U kategoriji obrade tradicionalne muzike, prvo mjesto je osvojila Vokalna radionica „Bistrik“ – Bilje Krstić.

Na takmičenju je učestvovalo 11 grupa. Pored pobjednika, takmičile su se negotinske Ženska pevačka grupa OMŠ „Stevan Mokranjac“, Etno-grupa „Marinika“ i Muški vokalno instrumentalni sastav „Ajduci“, Grupa Slaveja NUI „Panajot Pipkov“ ‒ Pleven, Bugarska, Vokalna grupa „Oltenasi sa Oltencute“ ‒ Turn Severin, Rumunija, Ženska pevačka grupa odseka za tradicionalno srpsko pevanje OMŠ „Stanislav Binički“ iz Leskovca, Pevačka grupa SMŠ „Petar Konjović“ iz Sombora, Pevačka grupa Etnomuzikološkog odseka Muzičke škole iz Subotice i Pevačka grupa „Jelek“ iz Grocke. Žiri VEF-a radio je u sastavu dr Dragica Panić Kašanski, docent na katedri za etnomuzikologiju na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, dr Zlata Marjanović, profesor tradicionalnog pjevanja, sviranja, narodnih ansambala i etnomuzikologije u SMŠ „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, i Danijela Stojkić Marković, profesor muzičke kulture u negotinskoj gimnaziji i SMŠ „Stevan Mokranjac“, predsjednica Kreativnog udruženja „Nego“.

Ovaj uspjeh naše grupe, po riječima Davor Sedlarevića, rukovodioca KUD-a „Mijat Mašković“, rezultat je kontinuiranog rada i temeljnog pristupa izučavanju tradicionalnih plesova i pjesama po čemu smo lideri u Crnoj Gori, a prepoznatljivi u regionu. I sam poziv selektora festivala je svojevrsno priznanje, a nagrade nam nijesu u prvom planu, već podizanje svijesti o važnosti tradicionalnog pjevanja. Već tri godine zaredom donosimo nagrade, što ne može biti slučajnost. Ne bi trebalo zanemariti podatak da smo mi, ipak, amaterska grupa.

Novac za put obezbijedio je lično Branislav Jeknić, direktor kolašinskog Centra za kulturu, želeći da podrži veliki napor naših djevojčica i višegodišnjeg uspješnog rada KUD-a. „Nije mala stvar za pola godine steći status nematerijalnog kulturnog dobra i osvojiti VEF. Svaki uspjeh u KUD-u nastaje iz ogromne ljubavi članova i velikog truda zaposlenih u KUD-u, Davora Sedlarevića i Danice Šćepanović, koji prevazilaze sve probleme, često i preko svojih mogućnosti.“, rekao je Jeknić.

U KUD-u iskazuju zahvalnost udruženju „Nego“ na pozivu i gostoprimstvu, kao i porodicama kod kojih su bile smještene članice naše grupe. Značila im je i podrška prošlogodišnjih pobjednica VEF-a Pjevačke grupa katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, čije su članice Olga Marković i Anđela Lambeta stalne učesnice kolašinskog kampa, gdje nesebično prenose svoje znanje mlađim naraštajima i učestvuju u radinionicama i terenskom radu. Takođe, naročito su bile korisne konsultacije sa dr Dragicom Panić Kašanski i dr Zlatom Marjanović u vezi unaprijeđenja rada pjevačke grupe, ali i predstojećeg Etno-kampa. Ovakvi festival otvaraju nove mogućnosti, naročito ako imamo u vidu nepostojanje ovog obrazovnog profila u našim školama i fakultetima.

Pjevačku grupu činile su Katarina Medenica, Marta Medenica, Hristina Kiki Šuković, Tijana Rakočević, Jelena Miladinović, Milena Rondović, Aleksandra Drljević i Nađa Jeknić.

Obaveza pobjednika VEF-a je da naredne godine realizuje cjelovečernji koncert prve večeri festivala, što je novi izazov za naše djevojčice.