“Znamenite biljke slovenačkih planina”

izlozba Prirodnjackog muzeja 1maj 2016

Izložba fotografija „Znamenite biljke slovenačkih planina“ koja je zajednički projekat Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije i Ministarstva kulture Crne Gore otvorena je u Kolašinu.

 

“Nije nam bilo teško napraviti zajednički projekat samo je bilo teško napraviti pametnu selekciju, jer je predloga bilo mnogo. Godinama unazad Muzej sa svojim stručnim kadrom ima i održava dobre poslovne odnose sa brojnim institucijama kulture u Sloveniji. Takvi odnosi su prerasli i u prijateljske”, kazali su u uvodu iz Prirodnjačkog muzeja.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Crne Gore Ondrej Vizi je kazao da poseban omaž ovom okupljanju predstavlja činjenica da će Daniel Vincek napuniti 90 godina, a Botanička bašta proslavlja 35 godina postojanja a sve to u  godini koja čini 10 – godišnjicu obnavljanja nezavisnosti Crne Gore. Drago mi je da se ovom izložbom nastavlja uspješna saradnja Prirodnjačkog muzeja Crne Gore i Prirodoslovnog muzeja iz  Rijeke, kazao je Vizi.

Prisutnima se zahvalio i obratio Daniel Vincek. On je kazao da nauku, botaniku i ekologiju predstavljaju kadrovi, a Kolašin i Podgorica su stvorili kadrove. On je podsjetio da Botanička bašta nebi mogla funkcionisati bez podrške Zavoda za zapošljavanje i opštine Kolašin.

Izložbu je otvorio ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik. On  je kazao da ovakvih izložbi nema puno i da ga posebno raduje što će izložba predstaviti prirodnu kulturnu baštinu Slovenije. Ta prirodna bogatstva su podstrek za posjetu turista našoj zemlji. Želio bih da u budućnosti još više bude ovakvih projekata i u buduće ćemo se bazirati na područje energetike i održivog razvoja u nekim najmanje razvijenim djelovima Crne Gore, posebno na sjeveru države, kazao je Močnik.

Autori izložbe su Boštjan Surina (Prirodoslovni muzej Rijeka, Univerza na Primorskem) i Željka Modrić Surina Prirodoslovni muzej Rijeka.

Izložba je posvećena uvaženom gospodinu Danielu Vinceku i jubilejima, 35 godina od osnivanja Botaničke bašte planinske flore u Kolašinu i deceniji obnove nezavisnosti naše države.

Organizaciju izložbe su pomogli Centar za kulturu Kolašin, hotel Lipka, SMŠ „Braća Selić“ – Centar za obuku Planinar.